Bloemschikking in de veertigdagentijd

18 april 2019


Op de eerste zondag van de 40-dagentijd hoorden we over de verleiding en verzoeking.
Als symbool van verleiding zien de prachtige bloemen – zij schitteren boven de stenen en het zand van de woestijn.

17 maart
Op deze tweede zondag zijn er ontmoetingen op de berg. Mozes ontvangt de leefregels. Jezus gaat met drie van zijn leerlingen de berg op. Op de berg is er een bijzondere ervaring en ontmoeting die ze vast willen houden. In de schikking zien we de witte amaryllis al bewijs daarvan. De Paarse bloemen staan voor de bezinning. Wat er gezien is op de berg is niet vast te houden, maar wel mee te nemen in het denken en doen.

25 maart
Op de derde zondag van de veertigdagentijd hoorden we het verhaal van de onvruchtbare vijgenboom.
Een vijgenboom met kronkelige takken en die geen vruchten wil geven, maar hij krijgt nog een kans, misschien met de goede (extra) verzorging komen er wel vruchten aan.
Het is een verhaal van hoop en Gods liefde.
Het jute geeft de dorheid aan, het groen geeft hoop en het doorgaande leven aan en de rode rozen het nieuwe leven en de liefde van Jezus. Ze staan voor de echtheid van de liefde die Jezus geeft. Nieuw leven dat vrucht draagt.

31 maart
Het is vandaag de vierde zondag van de veertigdagentijd. Het bloemstuk in de kerk verandert elke week een stukje.
Paars is de kleur van bezinning, het jute geeft de woestijn aan. Het licht van Pasen schijnt door het donker heen en dat zien we aan de roze kleur. Het groen geeft de hoop aan.
De ronde gevlochten vorm met de bloemen geeft onze vooroordelen weer die ons het zicht kunnen ontnemen. Jezus opent ogen om te kunnen zien.

 

 

7 april
Op deze 5e zondag van de veertigdagentijd horen we verschillenden lezingen. Het bloemstuk van vandaag geeft met het dorre hout het juk van onderdrukking aan en de dood. In de schikking zien we het paars van bezinning, het jute dat de woestijn symboliseert en de bloemen die tussen de dorre takken uitsteken vanuit verschillenden windrichtingen, het nieuwe leven, de kleuren van donker naar licht. Gods Geest blaast leven in het dode en richt zich op de toekomst, zoals de mensen, die God volgen, ook doen.

14 april
Op deze zesde zondag van de veertigdagentijd horen we traditiegetrouw over de intocht van Jezus in Jeruzalem
In de schikking ligt een gekleurde doekDeze verwijst naar de verschillende verwachtingen die leven onder de mensen die staan te juichen langs de weg. De zachte bolletjes mos geven de zachte krachten weer. De rode viooltjes vertellen over nederigheid.

21 april Pasen
het boek Exodus wordt verteld hoe God zijn volk uit de slavernij bevrijdt en het voorgaat naar het beloofde land. Het gedeelte uit Johannes beschrijft de verwarring van de Paasmorgen. Het kan even duren voordat er herkenning is van de opgestane heer. Het vraagt om de ogen van het hart, ogen van geloof en vertrouwen. Op deze paasmorgen zien we een tuin met witte bloemen. we mogen deelgenoot worden van de kracht van de Opgestane Heer. Zijn Licht en Liefde, zijn opstandings-kracht, mag onze kracht worden
Met palmpasen is het Kruis weer wat verder ingevuld, nu met het groen van de palmtakken. Zo wordt het kruis steeds levendiger en lichter.