Directeur Sabeel Jeruzalem was in Nederland

17 november 2019

In november bezocht Omar Harami ons land. Harami is een Palestijnse christen en directeur van Sabeel Jeruzalem, het oecumenisch centrum voor Palestijnse bevrijdingstheologie. Op drie plaatsen kon u hem ontmoeten: in de Pauluskerk te Rotterdam, in de Doopsgezinde kerk te Haren (Groningen) en in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk Nederland in Utrecht.

Omar werkte mee aan een documentaire over Jeruzalem.

Enige leden van de protestantse gemeente Den Helder bezochten de inspiratiemiddag van Kairos-Sabeel Nederland in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk Nederland in Utrecht. Op 15 november 2019.

 

1. Ds. Willemien Keuning opende de dag met een middaggebed waarin Matttheus 5 werd gelezen. Zij las ook: ‘Het goede is besmettelijk’ uit Rutger Bregman’s De meeste mensen deugen.
Wij zongen: Eeuwige, onze God, lied 1001, 2,3: Zijn woord wil deze wereld omgekeerd, lied 103e: Bless the Lord, Prijs de Heer en uit Tussentijds: 216, 1,2,3 Komen ooit voeten gevleugeld melden de vrede.

2. Presentatie door Omar Harami van het project Kumi Now, een langlopend praktisch project om met geweldloze actie rechtvaardige vrede voor Palestijnen en Israëli’s te bewerken. Hij vertelde dat Hamas en Abbas niet goed voor hun volk zorgen. Hij is wars van geweld en wil geen groepen tegen elkaar opzetten. Wel vroeg hij aandacht voor het Palestijnse volk. Dat ook de Palestijnse christenen niet vergeten worden. Hun lijden gaat onverminderd voort.

 

3. Een vrijwilliger van ‘Plant een Olijfboom’ hield een korte presentatie en geeft een aantal tips voor een praktische en solidaire bijdrage aan de strijd van de Palestijnen om in het land te blijven.

 

 

 

4. Fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw presenteerde haar fotoproject ‘Jerusalem Heart of the City’. Ze fotografeerde in mei 2018, tijdens de herdenking van de 70-jarige Onafhankelijkheid van de Staat Israël. Hoogtepunt van de feestelijkheden was de (omstreden) verhuizing en opening van de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Jeruzalem. De Palestijnen herdachten deze gebeurtenissen als de Nabka, de Grote Catastrofe. Vanuit haar gasthuis op de Olijfberg, bereisde Gerdien Oost-Jeruzalem en portretteerde en interviewde Palestijnen en Joden over hun visie op vrede, vrijheid en gerechtigheid. Ze werkte hierbij nauw samen met Sabeel Jeruzalem.

 

 

5. Debat over de positie van de kerken ten aanzien van de noodkreet van Palestijnse christenen: Help ons!
Met prof. dr. M.J.H. M. Poorthuis (foto), hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Universiteit van Tilburg.

Moderator: Margriet Quarles van Ufford.

 

 

 

Om meer over bovenstaande te lezen:
https://sabeel.org
https://kairos-sabeel.nl
https://planteenolijfboom.nl

Advents- en Kerstboodschap Kairos Palestina 2019
Ook dit jaar stuurt Kairos Palestina ons een Christmas Alert. Deze Advents- en Kerstboodschap bevat zes bijzondere teksten die allemaal iets laten zien van wat het Kerstverhaal nu betekent op de plek waar het ooit allemaal begon.