Jan en Marie Sampimon, hond Fincy

22 augustus 2018

November 2013
De hobby van Jan en Marie Sampimon (Jan is overleden).
Geen vergissing mogelijk, een uitbundig “geblaft” welkom, van een meer dan enthousiaste herdershond. Dat moet Fincy zijn, de prachtige jonge herdershond van Jan en Marie Sampimon.
Na de eerste kop koffie is het ook geen vraag en verrassing meer, maar eerder een zeker weten: Fincy is de grote hobby van zowel Jan als Marie. Nee, het woord hobby is eigenlijk niet voldoende. Als Marie er dan ook aan toevoegt dat Fincy een deel van hun leven is, dan dekt dit beter de lading. Jan en Marie moeten allebei hun mobiliteit hebben van een booster, ook een onmisbare huisgenoot voor zo wel de 52 jarige Jan als de eveneens 52 jarige Marie. Er worden dagelijks de nodige kilometers mee afgelegd en nooit zonder Fincy.
Ja, maar dan zeker alleen als het een beetje knap weer is. Om de dooie dood niet, je komt het drietal in weer en wind tegen. Een rondje ‘perk’ en dan weer snel naar binnen? Nee, elke dag gemiddeld zo’n 15 á 20 kilometer op stap, met Fincy naast de booster.
Fincy is een teefje van 9 maanden, een mooie rashond. Jan en Marie hebben voordat ze Fincy kregen altijd een hond gehad en altijd een Duitse Herder. Fincy is het eerste vrouwtje, haar voorgangers waren allemaal (tien) mannetjes. Waarom dan de overstap naar een vrouwtje? De mannetjes uit het nestje waren op er viel niets te kiezen. Jammer voor Jan en Marie? Achteraf zeker niet, want ze konden hun oren echt niet geloven toen ze hoorden dat ze Fincy gratis en voor niks mochten meenemen. Een leuk cadeautje? Nee een schitterend, duur cadeau!
Volgens de spelregels die gelden bij rashonden moest de naam van de pup van Jan en Marie beginnen met de letter F. De bladzijde uit het namenboek van de bibliotheek viel open bij de naam Fincy (overwinnaar). En omdat Jan het ook een mooie naam vond was het niet moeilijk meer, het werd Fincy.
Ik hoorde van de tipgeefster voor deze aflevering van de rubriek de hobby van….., dat jullie stapelgek zijn van Fincy. Is dat niet een beetje overdreven? Nee, klinkt het uit twee monden dat klopt voor 200 %. Het is en blijft een dier, maar het bepaalt een groot deel van ons leven. Nee, Fincy hoeft voor ons geen speciale dingen te leren ook al zijn Marie en ik aangewezen op een booster.

Fatsoenlijk naast de booster lopen is de hoofdzaak. En dat lukt wel goed hoor, maar het kan geen kwaad dat Fincy onder deskundige leiding een zogenoemde ‘Socialisatie’ cursus gaat volgen, waarin aandacht wordt besteed aan begrippen als speuren, appél en pakwerk.
Volgens Marie beseft Fincy heel goed dat Marie en Jan zelf niet in staat zijn om lekker met haar te rennen en te vliegen. Maar Fincy komt meer dan voldoende aan haar portie beweging. Madame wordt maar liefst vijf keer per dag uitgelaten. En hoe! s’ Morgens om zes uur rent Fincy naast de booster van Marie. Een (vroege) ochtend gymnastiek van zo’n vijf kilometer heeft Fincy dan al achter de poten.Rond de klok van 10.00 uur gevolgd door een kort rondje van 2 km en dan samen met Jan in de middag een fikse tippel van een kilometer of tien naar de stad of naar het strand. Naar het strand is voor Fincy het ultieme uitje. Vooral een duik in zee is een geliefde hobby waar ze niet genoeg van kan krijgen.
Om 19.00 uur volgt nog een sanitaire stop in de buurt, en als afsluiting van de dag maakt Marie rond het middernachtelijke uur nog een ritje van ruim een uur met Fincy. Het lijkt mij dat menige hond dit met de nodige en begrijpelijke jaloezie zal lezen.
Of ze wel eens uitgedaagd worden door Fincy, zo van je zit in een booster dus je kunt me toch niet pakken. Ja, dat kan ze heel goed. Ze blijft wel in de buurt van de boosters, loopt niet echt weg (ze kijkt wel uit), maar tot hoever kan ik gaan is een geliefd spelletje van Fincy. De mooiste eigenschap van Fincy is volgens Jan de openheid en eerlijkheid. Marie vult het aan met de begrippen vrolijkheid en uitbundigheid en ze geeft troost op momenten dat ik het moeilijk heb. Zoals laatst toen Jan opnieuw langdurig het ziekenhuis in moest voor de zoveelste operatie. In die periode heb ik veel troost aan Fincy ervaren en kon ik mijn verdriet kwijt.
Eensgezind zijn Jan en Marie als ze antwoord moeten geven op de vraag wat de minst leuke eigenschap van Fincy is. Ze sloopt alles, maar dan ook alles. Dat is ook de reden dat de hond absoluut niet in huis kan en mag. Nog niet. Fincy heeft daarom een mooi en warm eigen huis in de schuur. Marie en Jan hopen dat de gedragscursus die Fincy in Drachten gaat volgen er ook toe zal leiden dat ze wel in huis te handhaven is.
Tenslotte leg ik vijf begrippen op tafel en vraag aan Jan en Marie om een cijfer te geven voor het rapport van Fincy.
Een mooi rapport voor Fincy, de temperamentvolle, trouwe, eetlustige, en mooie hond van Jan en Marie.
Gehoorzaamheid: Jan 5   Marie 8* * Vrouwen onder elkaar?
Karakter:                Jan 10 Marie 10
Slimheid:                Jan 7* Marie 8 * Moet nog blijken na de cursus
Trouw:                    Jan 9   Marie 9
Eetlust:                   Jan 11  Marie 10
Rien Schelhaas