Leden van de Protestantse Gemeente en hun hobby.
Dit keer de hobby van …..Louwe Post
Een trouwe lezer van “Eén” tipte mij om vooral eens een kijkje te nemen bij Louw Post in de Californiestraat. Want Rien, zei hij, die man maakt de mooiste dingen van Lego. Ik geef het toe, niet bepaald netjes van mij, maar bij Lego moest ik denken aan dat liedje van vlak na de oorlog: Speelt papa met zijn spoortje, zijn spoortje, zijn spoortje. Nou dat treintje, dat spoortje uit dat liedje reed prima,maar ik spoorde niet, want toen ik de gezellige huiskamer van vader Louw en dochter Nelleke binnenstapte keek ik mijn ogen uit. Hoezo spelen met Lego blokjes! Beauty’s van Lego zul je bedoelen, die er te kust en te keur in huize Post staan. De Deense bedenker van Lego, Ole Kirk Christianse zou zijn hoed hebben afgenomen met de woorden: Herre Post meget paent gjort ! Voor de niet Denen onder ons wil dat zoveel zeggen als: Meneer Post heel mooi gedaan!
Bakkerij
De bakkerij bestaat dan wel niet meer, maar als ik zeg Bakkerij Post dan zegt u en zeker de Piloërs onder u: O ja, dat was die goeie warme bakker uit de Vijzelstraat. s’ Nachts om een uur of twee stond Louw als 12 jarige jongen al driftig deeg te kneden naast vader Post en zijn twee oudere broers. Geen wonder dat Louw overdag op school regelmatig door de meester wakker gepord moest worden. Maar ja er moest nou eenmaal letterlijk en figuurlijk brood op de plank komen. Louw werd een bakker in hart en nieren. En dat is hij nog steeds want de nu 73 jarige Louw kan het niet laten om bij te springen bij Bakker Bos. En hebt u wel eens een Weihnacht stol van Bakker Bos geproefd? Nou de maker van dat heerlijks is, u raadt het al, Louw. In de bakkerswereld weet iedereen dat je van goede huize moet komen om niet alleen een mooi uitziende maar vooral smakelijke stol te kunnen maken.
Herseninfarct
Getroffen door een herseninfarct in 2009 veranderde het leven van Bezige Bij Louw. En daar zit hij dan ontredderd. Het genadeloze – ik verveel me suf gevoel- sloeg toe bij Louw,
want voor hobby’s was nooit tijd geweest als bakker. Volgens Nelleke, zijn dochter, verveelde vader zich ontiegelijk en werd daar zienderogen knap chagrijnig van. En dan is goede raad duur. Het was een probeersel, noem het maar een gok, dat eerste doosje Lego, dat Nelleke en haar in 2011 overleden moeder voor Louw kochten. Maar de gok bleek een gouden greep te zijn. En ziedaar het door Louw in elkaar gezette hijskraantje werd de geboorte van een inmiddels lichtelijk uit de hand gelopen maar fantastische hobby.
En het zou mij niets verbazen als zijn Mini Legoland in de Helderse Gemeentegids wordt opgenomen. Maar tot zolang hoeft u als lezer van de Eén niet te wachten.U bent nu al zonder entreegeld of museumjaarkaart van harte welkom in Huize Post.
Topstuk
Eén van de eerste werkstukken waar je figuurlijk niet om heen kunt als je de kamer binnenstapt is de wereldberoemde “Tower Bridge”, u weet wel dat mooie bruggetje over de Theems. Gemaakt van maar liefst 4287 stukjes Lego! Een klus waar Louw ongeveer 400 uur aan bezig is geweest. Indrukwekkend. Ja daar mag je best een beetje, nee meer dan een beetje trots op zijn en dat is Louw dan ook. Een topstuk! Ik had graag deze beroemde brug samen met architect/bouwer Louw op de foto gezet, maar helaas staat het gevaarte hoog en droog op een kast mooi te zijn. En er af halen is geen doen en een kraanwagen huren bij Mosk is te kostbaar. Het gerucht doet zelfs de ronde dat Queen Elisabeth interesse heeft voor de bridge en dat zou mij niks verbazen.
In de schaduw van de één meter lange Tower Bridge staat op dezelfde kast ook het Sydney Opera House. Wel een heel stuk kleiner dan de Londense brug, maar door zijn witheid veel lastiger in elkaar te knutselen. Dat was nou om het een beetje onbehouwen te zeggen, een lastig kreng. Alle steentjes wit, wit en nog eens wit. Meer dan eens had Louw de neiging met de lastige dame te kappen. De legpuzzelaars onder u voelen dit wellicht het beste aan. Dat het witblinkende Opera House er na ruim 200 slopende werkuren toch nog heelhuids af is gekomen is voor een niet te verwaarlozen deel de verdienste van dochter Nelleke. Hoezo?
strong>
Nou om met Lego te werken en zeker als het om technisch Lego gaat moet je over een behoorlijke dosis geduld beschikken. Want werken met technisch Lego is vaak priegel werk.Volgens Nelleke is er bij haar vader sprake van een mix tussen geduld en ongeduld. Het begrip rissig is meer van toepassing op vader Post.
Zodra er door de bouwlustige wordt gezucht en gesteund en dit in hevigheid toeneemt, vraagt Nelleke op diplomatieke wijze of het nog wel lukt en of zij misschien kan helpen. Op zo’n moment komt haar diploma E.H.B.L. (Eerste Hulp Bij Lego) goed van pas. Ook als na zo’n twee uur intensief bezig zijn de motor van Louw en zijn motoriek begint te haperen, is het moment voor Nelleke aangebroken om haar E.H.B.L kennis in stelling te brengen. Ja, maar Nelleke nog één stukje en dan stop ik er echt mee. Maar ja dat begrip laatste stukje hé!! Pa wees nou verstandig en kap er mee. En echt waar, er bestaan vaders die naar hun dochters luisteren en sinds kort ken ik er één.
Legobeurs
Twaalfjarige kleinzoon Lex kan ook geen genoeg krijgen van Lego en dan vooral als het om Star Wars Lego gaat. Samen met opa Louw heeft hij al heel wat (nieuw woord) afgelegood.. Lex is vol lof over de prestaties van zijn opa. Vooral de raceauto die net klaar is en nu in de showroom bij opa Louwe staat vindt hij echt gaaf.
Soms als zowel vader Louw en Nelleke er niet uitkomen dan hebben zij altijd nog een reserve keeper achter de hand in de persoon van Gerwin de vader van Lex. Jawel, ook dat is een Lego fan. Een paar jaar geleden in de herfstvakantie is het Legodrietal naar de Legobeurs in de IJsselhallen van Zwolle geweest. Op zo’n overvloedige Legobeurs maakt het niet uit wat voor soort schoenen je draagt, maar wel of je er stevig in staat. Want de verleidingen zijn groot zeer groot en de hebberigheid ligt constant op de loer. Wat een aanbod, wat een verscheidenheid.
Het is wel eens gebeurd dat er een onderdeeltje ontbrak bij het uitpakken van een nieuw aangeschafte doos Lego. Maar de thuisbasis van Lego in de plaats Billund in Denemarken heeft het begrip “Service” hoog in haar vaandel staan. Ord og gernin = Woord en daad. Het ontbrekende stukje werd in rap tempo netjes afgeleverd op het adres Californiestraat 47.
Stof valt overal dus ook in huize Post. De stofzuiger is een onmisbare huisgenoot. Bij het legen van een volle zak wordt de inhoud met chirurgische nauwkeurigheid geopereerd en geïnspecteerd op een mogelijk zoekgeraakt Legosteentje. En als er een verloren gewaand steentje tussen het stof wordt gevonden dan heerst er net als in de Bijbelse gelijkenis van de verloren penning grote blijdschap in huize Post. Alleen misschien met dit verschil dat de buren niet uitgenodigd worden om het heugelijke feit mee te vieren. Of toch…..?
Op dit moment wordt er door Louw gewerkt aan het grootste containerschip dat de oceanen bevaart van “Maersk Line”. Deze bullebak is goed voor 1518 stukjes en goed voor maanden werk en de eigenaar van het indrukwekkende schip heeft er € 350,00 voor op tafel moeten leggen. Maar dan heb je ook wat zeg, wat een schip.
Aan een nieuwe vraag kom ik niet meer toe want huisgenote Mickey, de negentienjarige poes belandt met een katachtige sprong boven op mijn paperassen en kijkt mij veelbetekenend aan. Ja Mickey, ik heb het begrepen, mijn twee pagina’s in de Eén zijn vol.
Rien Schelhaas