Onthulling wandkleed

23 september 2019

Na de kerkdienst op 2 juni 2019 waren de aanwezige gemeenteleden getuige van een onthulling. Voorzitter Janny van Kalsbeek hield een kort praatje.
Een poos geleden, tijdens het opruimen van de kerk vonden twee dames in een doos boven op een kast in de Bethelkerk, oude antipendia. Deze bleken afkomstig uit de Opstandingskerk. Ooit zijn deze liturgische kleden gemaakt door Jeanette Marsman.
Het idee werd geboren om van die oude kleden met ornamenten een quilt te maken als een stukje herinnering aan de Opstandingskerk en dit in de Bethelkerk op te hangen.
Het was een spannend gebeuren. Het kunstwerk (want dat was het) was aan het oog ontrokken door een wit laken, met speldjes vastgemaakt. De trap moest eraan te pas komen en een grote man (Hans Renes) om de speldjes weer los te maken.

De onthulling gebeurde door de dames Wijnie en Thea; er klonk een flink applaus op. Wat een prachtige quilt.
Petra Sont en Aukje van Gelder zijn de makers van dit mooie wandkleed.
Aukje van Gelder is de ontwerper. Het was een hele zoektocht om Jeanette Marsman te vinden. De dames kenden elkaar niet. Maar door domweg het telefoonboek te nemen, was het bij de 3e Marsman raak. De dames ontmoetten elkaar voor het eerst dus tijdens deze overdracht.
Jeanette Marsman was benieuwd of de pareltjes er nog op zaten, die waren nog van haar grootmoeder geweest en jawel die zijn ook weer gebruikt bij de duif.

De dames van Gelder en Sont hebben de hele winter aan de quilt gewerkt.

Aukje gaf nog een toelichting bij het handwerk: o.a. dat er nog een tekst omheen geborduurd is van Hein Stufkens: Ik zal zaaien, Ik zal oogsten, Ik zal de hele aarde troosten. (Door de zon en de regenboog)

De drie makers werden hartelijk bedankt. Zij kregen ieder een boeket. Uitgereikt door Corrie Rus, die de boeketten heel toepasselijk had laten maken in de kleuren van het kerkelijk jaar.

 

Links Petra Sont, rechts Aukje van Gelder de makers van het huidige wandkleed.
In het midden de naaister van de oorspronkelijke antipendia van de Opstandingskerk: Jeanette Marsman.

Klik op het pijltje rechts op de diavoorstelling hieronder en u kunt meer foto’s zien.

 

 

 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider