Parels van de Balkan

Koffieochtend Vredeskerk 6-2-2020
Marian opende met een variatie op het Onze Vader en we zongen uit het Liedboek: 836: 1 en 4.
Bijna 50 bezoekers van de koffieochtend reisden mee met Henk vd Berg van Venetie tot Kastoria (Griekenland).Venetie kennen we van het Canal Grande en de San Marco. We reisden langs het prachtige nonnenklooster en bezochten Virginia, de hoofdstad van het oude Macedonie). We bereikten Kavala, de toenmalige naam van de stad was Neapolis (Nieuwe stad). In het jaar 49 heeft de Apostel Paulus hier de eerste Christelijke kerk in Europa opgericht. We zagen een prachtige iconostase. We reisden verder naar Philippi en zagen de doopplaats van Lydia.
Toen kwam Istanboel met zijn vele prachtige bouwwerken. We waren in de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia, de voormalige kathedraal. Tegenwoordig is het een museum. En het Topkapipaleis mochten we niet missen. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden.
We konden de cisterne, een waterreservoir dat onder het Hippodrome gelegen is, bewonderen,. De volgende stop was de Selimiye-moskee, de grootste moskee en het opvallendste gebouw in de Turkse stad Edirne. De moskee werd gebouwd tussen 1568 en 1574 en werd ontworpen door de architect Sinan in opdracht van de Ottomaanse sultan Selim II. Via Plovdiv kwamen we bij het Rilaklooster. En vandaaruit kwamen we in Skopje, waar we het geboortehuis van moeder Theresa hebben bekeken. De laatste plaats was Kastoria, waar een mooi klooster staat, met een enorm vriendelijke ‘huisbewaarder’, Papa Gabriel, die graag tekst en uitleg geeft.
We sloten de bijeenkomst af met het zingen van lied 904.