Lezing Vorming & Toerusting

Woensdagavond 2 oktober, 19:30 u. Vredeskerk; Marleen Anthonissen – van der Louw, pastoraal werker – Israël

Roeping
Begin 2014 verhuisde Marleen samen met haar man Ilja en hun kinderen naar Jeruzalem. Ilja en Marleen werden uitgezonden door Kerk in Actie om hier als pastoraal werkers bruggen te bouwen tussen Nederlandse en lokale christenen. “Als kind bad ik al dat Israël en de Palestijnen samen één mogen zijn in Jezus,” vertelt Marleen. “Dus toen Ilja en ik geroepen werden daar deel vanuit te maken, vond ik dat bijzonder. Mijn werk draait om mensen die pijn hebben. Het bij elkaar brengen van deze mensen is een roeping die mijn baan als pastoraal werker overstijgt.”
‘Daar lag hij’
In oktober vorig jaar ging het mis. We waren net een week in Nederland geweest om presentaties te geven. Terug in Israël waren we erg moe, dus we hadden het weekend daarna vrij gepland. Normaal knappen we altijd op van een ontspannen douche. Toen Ilja aan de beurt was, duurde het erg lang. Eerst zei ik nog: ‘Laat papa maar even lekker onder de douche staan.’ Later gingen we toch kijken. En daar lag hij. Ilja heeft waarschijnlijk een hartstilstand gekregen, ook al is dat nooit officieel vastgesteld, en is overleden op de douchevloer. Er ging een gigantische schok door me heen. Ik dacht: dit kan niet waar zijn! Maar het was echt zo. Ilja ging ‘even’ douchen en kwam nooit meer terug…”
Tot steun zijn
“Doordat ik dit heb meegemaakt, nemen mensen meer van mij aan,” zegt Marleen even later. “Dat is in mijn werk echt een verandering. Van Marleen die iets vertelt, ben ik geworden tot iemand met autoriteit, omdat ik er zelf doorheen gegaan ben. Hopelijk kan ik anderen hiermee tot steun zijn. Ik mag zelf verder leven. En dat hoop ik met Hem en met de kinderen te doen.”

Over de Redeemer Church
De Redeemer Church staat slechts 50 meter van de Heilig Grafkerk in de Oude Stad van Jeruzalem. Het is een belangrijke plaats voor tal van christenen uit de hele wereld die de stad bezoeken of er wonen. Daaronder zijn ook veel Nederlanders.
De Redeemer Church is een Lutherse kerk. Kerkdiensten zijn er in het Duits, het Arabisch en het Engels. Het complex met zijn kloostergang met archeologisch museum en kerkcafé is in bezit van de Evangelische Kirche in Deutschland. Onder Propst Wolfgang Schmidt werkt er een internationaal team van medewerkers voor bezoekers en groepen die voor korte of langere tijd in Jeruzalem neerstrijken.
De Protestantse Kerk, en met haar Kerk in Actie, is er trots op dat er ook een Nederlandse bij dit team is aangesloten, om vanuit de Redeemer Church iets te kunnen betekenen voor Nederlandssprekenden in en om Jeruzalem.
Ilja en Marleen
Ilja en Marleen Anthonissen-van der Louw werden in 2013 met hun kinderen Marieke en Niels uitgezonden door Kerk in Actie om te werken onder de vleugels van de Redeemer Church.
Ilja was onderwijsadviseur bij het Bethlehem Bible College, waar hij werkte met de staf aan de versterking van hun interne en externe communicatie. Ook gaf hij Engels aan inwoners van Bethlehem om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tot ontsteltenis en groot verdriet van ons en van de betrokken gemeenschappen in Jeruzalem en Bethlehem, werd Ilja op 21 oktober 2017 plotseling van ons weggenomen.
Marleen zette haar werk alleen voort. Zij was als lid van het pastorale team van de Redeemerkerk aangesteld tot pastoraal medewerker onder Nederlanders in en om Jeruzalem. Een belangrijk doel van haar werk was om hen geestelijk te ondersteunen. Ook gaf Marleen aan Nederlandse bezoekers(groepen) voorlichting over de leefsituatie van lokale christenen in het Heilige Land.
Overgenomen van de website van kerkinactie.nl