Als ambulant predikant is ds. Lettie Oosterhof aangesteld voor het pastoraat. Maar omdat zij ook wat afwisseling zocht, wil zij graag eens een cursus geven.

Voor de liefhebbers:

Een zoektochten in vier bijeenkomsten.

De bijeenkomsten zijn op de dinsdagen: 13, 27 september, 11 en 25 oktober.

Plaats: Vredeskerk en tijdstip: 14.00 uur.

 

Troost werd vaak gezien als iets voor de kerk en de dominee. In andere hulpverlening ging het meestal om genezing. Volwassenen moeten gericht zijn op verandering en groei. Troost laat je maar stilstaan en bevestigt verdriet, ongeluk, mislukking.

Toch is buiten de kerk het woordje troost aan een opmars begonnen. Een tijdje terug kwam het boek van Michael Ignatieff uit waarin hij beschrijft waaruit beroemde schrijvers, kunstenaars, filisofen troost putten in tijden van tegenslag. Zijn inspiratiebron voor het boek waren de psalmen die hij onverwacht ontdekte tijdens het Oude Muziekfestival in 2017. De oeroude teksten (in combinatie met de muziek0 uit heel andere tijden en culturen hadden een troostende uitwerking op hem. Daarna volgde, in de tijd van covid, een ware explosie van troostende gebaren en acties op het internet. Dat alles maakte dat hij dit boek schreef.

 

 

 

 

 

 

En de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter schreef recentelijk: ‘De kunst van het ongelukkig zijn’; een pleidooi voor zingeving en voor het vasthouden van elkaar om zo óns gedeelde oerverdriet (vergankelijkheid) het hoofd te kunnen bieden’. Is er iets aan de hand? Maakt zoeken naar geluk plaats voor het zoeken naar zin? Worden accepteren en berusting belangrijker dan verzet?

 

 

 

 

 

 

Kennelijk is er een groeiend besef dat niet alles maakbaar is, mensen hebben niet alles in de hand. Misschien was dat voor gelovigen altijd al een gegeven. Zij wisten zich -terecht of niet- afhankelijk van God. Je leeft uit genade. Maar buiten de kerken lijkt nu ook het zoeken naar zin en troost. Troost bevestigt verdriet en ontkent het niet. Je mág verdrietig zijn. En dat troost.

In deze bijeenkomsten verkennen we het begrip troost vanuit de bijbel, filosofie en kunst. Waar putten we zelf troost uit? Welke oude of nieuwe teksten, welke muziek, welke kunst, rituelen?

Ds. Lettie Oosterhof