Paul en Olga van Buuren, poppenhuis op schaal

De hobby van: Paul en Olga van Buuren.
Poppenhuis op schaal

Op een miezerige middag ben ik bij Paul en Olga op bezoek gegaan om kennis te maken met één van hun hobby’s. Een hobby zo werd mij al snel duidelijk waar ze samen met heel veel plezier aan werken: “Een poppenhuis”! Of eigenlijk is het geen huis, maar een kast die van de moeder van Olga is geweest, en deze kast is in de loop van zo’n 3000 arbeidsuren omgetoverd in een perfect ingericht huis. De minutieus nagebootste inrichting hoort thuis in de jaren 30 en 50 van de vorige eeuw. Bewoond door mensen van de gegoede stand.Paul nam de indeling van het huis voor zijn rekening en ging daarbij uit van een schaal van 1 op 12. Of het nu gaat om een stoeltje, kast, lamp, kop en schotel, figuurtje, vloerkleedje, je kunt het zo gek niet bedenken: Schaal 1 op 12! Nadat de vloeren waren gelegd, de badkamer betegeld en alle kamers behangen en geschilderd waren, kon met de inrichting worden begonnen.
Soms krijgen zij goedbedoelde en ook mooie spulletjes voor het poppenhuis. Maar als deze niet aan de verhouding voldoen, dan komen die niet in ‘huis’, want ja schaal 1 op 12 is nu eenmaal 1 op 12! Nee, deze spulletjes komen in het poppenhuis dat Paul heeft gemaakt voor de kleinkinderen. Want hoewel de vingers jeuken, voor hét poppenhuis geldt: je mag er alleen maar naar kijken en aankomen niet. Als je het één keer hebt gezien, dan snap je dat maar al te goed. Wat er wel en niet in huis komt, mag Olga uiteindelijk uitmaken. Wel zijn zij heel kritisch naar het werk van elkaar toe. Zo is recentelijk nog een tafelkleed van de hand van Olga, door Paul afgekeurd; het kleed was te stijf vond hij. Herrie in het poppenhuis?
Nee, klinkt het heel beslist: het werken aan het poppenhuis gaat in goede harmonie. Het komt aan op goed samenspel, anders lukt het niet. Nooit eens de neiging gehad om de hamer of de stopnaald erbij neer te gooien, vroeg ik aan hen. Nee, dat is nog nooit bij één van ons beiden opgekomen. Als je al van een rolverdeling kunt spreken, dan kun je zeggen dat al het naaiwerk, borduurwerk en breiwerk (op schaal) voor rekening komt van Olga. Al het overige werk neemt Paul voor zijn rekening, zoals het maken van stoelen, tafels, kasten, enz. Ook verlichting is er in overvloed. Kortom de inrichting is compleet. Of toch nog niet?
Zijn er dan nog wensen? Ja, Olga wil nog graag een fiets in huis hebben en een quilten bedsprei. Dat lukt haar niet, dat is een vak apart.Heeft Paul nog een wens? Ja, van de onderste la die in de kast zit, een compleet aangelegde tuin maken. Op schaal? Vast wel, maar dan denk ik: gaat dat ook lukken met bloemen en planten? Kan het prachtige poppenhuis ook bekeken worden, was mijn laatste vraag aan Paul en Olga. Van harte welkom klonk het uit één mond, dat vinden we leuk en we zijn best wel een beetje trots. Maar wel graag eerst even bellen. Telefoon: 633778.