Cees Dekker, brandweerauto’s

De hobby van……….. Cees Dekker
Februari 2009
Vraag een jongetje van een jaar of vier wat hij later wil worden en steevast komt in zijn top vijf de brandweerman voor en vaak ook nog eens bovenaan. Maar uitzonderingen bevestigen altijd weer de regel, want in het rijtje van Cees kwam de brandweerman niet voor. Sterker nog Ceesje van 4 had geen rijtje nodig, hij werd timmerman en dat was het dan. Daarom was het niet zo vreemd dat Cees voor zijn verjaardag een zak spijkers en een hamer vroeg. Ook de Sint zocht geen spijkers op laag water, maar voorzag Cees gul van timmermateriaal. En nu heeft de timmerman van toen een verzameling van brandweerauto‟s waar je u tegen zegt. Maar liefst driehonderd en zes ( 3 0 6 ) verschillende soorten schaalmodellen van bestaande brandweerauto‟s.
Bijna al deze juweeltjes staan te pronken in de hobbykamer van Cees, daarnaast staan er een flink aantal mooi te zijn in een door zijn vrouw Marijke gedoogde vitrinekast in de woonkamer. Als u mocht denken dat Marijke wel flink wat afstofwerk heeft aan dat rijke bezit van Cees dan zit u er naast, want het stofvrij houden van zijn wagenpark is volledig in handen van Cees zelf. Mocht er dan ook een onderdeeltje zoals een brandslang of reservewiel foetsie zijn, dan is er maar één die daar de schuld van kan krijgen en dat is Cees zelf.

Zo’n vijf jaar geleden is Cees zeg maar redelijk fanatiek brandweerauto‟s gaan sparen, daarvoor waren dat “auto‟s” in het algemeen. Vanuit de antieke „oudheid‟ ( 55 jaar geleden) had Cees wel een tweetal brandweerauto‟s van het merk Dinky Toy. Inmiddels zijn die twee wel wat roestig, maar ze rijden nog en een bijkomend voordeel is dat de jaarlijkse APK- keuring achterwege kan blijven.
De verhouding is ongeveer 60 en 40 als je praat over gekochte en gekregen exemplaren. Voor aanvulling van de toch al indrukwekkende verzameling komt Cees met enige regelmatigheid in een winkel in de Vrouwenstraat te Alkmaar. Een kleine zaak ,maar een waar El Dorado voor de hobbyïst. Daar kocht hij zijn eerste aanwinst, een brandweerauto uit 1904 van het merk “Merry Weather”. Hij weet ook nog wat deze prachtige wagen hem heeft gekost: fl. 14,00. Als ik Cees vraag of hij ook een favoriet heeft binnen zijn collectie, dan pikt hij zonder aarzelen er twee tussen uit van het merk Ahrens-Fox. De ene uit het jaar 1927 en de andere uit 1932. Ik kan zijn keuze begrijpen,want het zijn echte uitspringers! In Rotterdam hebben deze wagens in het echie heel veel bluswerk verricht.
Het ene model rijdt jaarlijks mee in de optocht tijdens het Historisch Weekend in Den Helder. Dus dat wordt opletten de volgende optocht. De kleur is rood. Hé, hé, leuk hoor Rien Schelhaas, een brandweerauto is toch altijd rood. Nee dus. Meestal wel, daar hebt u gelijk in, maar je hebt bv ook groene (voor in het bos), witte, blauwe en auto‟s in de combikleuren rood en wit. Deze laatsten zijn brandweerauto en ambulance in één. En dan zit er echt meer in dan een doosje met pleisters. Slim eigenlijk zo‟n combibrandweerauto.
Sommige types zijn uitgerust met een vernuftig sproeisysteem die het mogelijk maakt om de cabine van de auto zelf te besproeien om deze koel te houden voor de bemanning in de auto. Ook bestaat er een grote variatie in het opslaan van het ladderwerk op of in de auto. Prachtig als je die steeds doorgaande ontwikkelingen terug ziet in de modellen van Cees.
Een hobby is als het goed is nooit compleet, er moet wat te wensen blijven, dus dat gaat ook op voor de verzameling van brandweerauto‟s. En heb je het nu over Gambia, Rusland of Urk, blusmateriaal is overal en altijd nodig en daarbij zijn brandweerauto‟s onontbeerlijk. Er is een scala van soorten en de ontwikkelingen staan ook niet stil, dus Cees kan tot in lengte van jaren zijn hart ophalen en de portemonnee in de aanslag houden. En wat voor alle hobby‟s geldt, geld kost het, de ene wel meer dan de andere maar toch. Maar goed Cees rookt niet.
Het duurste exemplaar dat bij Cees staat te pronken heeft hem € 80,00 gekost. Maar goed daar heb je dan ook wat voor: een Ahrens-Fox (dit voor de kenners).
Nee Cees waagt zich niet meer aan een aankoop via internet. Hij zag laatst een verleidelijk aanbod uit Italië. Ja natuurlijk eerst betalen en dan…. O ja het bestelde kwam, maar helaas bij lange na niet compleet. Uit de brand ben je maar niet heus. En een ezel in het gemeen stoot zich zoals u weet niet ….., nou Cees ook mooi niet. Dat eens maar nooit meer.
Er bestaan geen hobbyïsten zonder een hartewens. Dus Cees ook. Zijn „vurige‟ wens is een echte “Peterbilt”.
Deze Peter Brandweerauto toert rond in Amerika. Het is voor Cees tot op heden een onbereikbare schoonheid. Echt een plaatje. Het moet voorlopig blijven bij watertanden en plaatjes kijken. Te prijzig ?
Misschien biedt de kredietcrises een goede kans, want laten we wel zijn ook of misschien juist een Amerikaan wil graag wat verkopen om zijn hypotheek te kunnen blijven betalen. Dus Cees…!

Na twee heerlijke kopjes koffie en danig onder de indruk van de verzameling brandweerauto‟s spoed ik mij huiswaarts. Thuis gekomen heb ik de Helderse brandweercommandant opgebeld met het advies, dat mocht deze overgaan tot de aanschaf van een nieuwe brandweerauto, hij kan overwegen eerst langs Cees te gaan om een leuk model uit te zoeken. Ik zou het tenminste wel weten.
Rien Schelhaas.
P.s. Ceesje maakte je blij met een zakje spijkers, Cees maak je blij met een brandweerauto. Wie weet wat u nog ergens hebt liggen. Dus komt u wat tegen ………!