LOS vrijwilligers van de PGDH

In 2005 werd ik, Arie Bosschaart, door de kerkenraad van de Johanneskapel gevraagd om te zorgen dat de kerkdienst via de LOS werd uitgezonden. Men zei: jij bent technisch en je hoeft alleen maar een schakelaar om te halen.

Dit bleek toch wel wat meer te zijn. Je moest 2 uur vullen met het draaien van muziek en het uitzenden van een kerkdienst. Het programma heette “Zendtijd voor kerken” . De LOS studio zat toen nog in de Kerkstraat op de eerste verdieping boven een restaurant.

In de begindagen waren er 6 kerken die mee deden aan “Zendtijd voor kerken”, later liep dit terug naar 3 kerken.

Toen we startten met de uitzendingen van de Protestantse Gemeente te Den Helder (PGDH) werd ook het kerknieuws voorgelezen.  Als presentator zat je toen vaak met kromme tenen achter de knoppen want, als er een stilte viel van 2 minuten, nam de computer de uitzending over en begon muziek te draaien. Deze actie was een beveiliging voor als de diskjockey iets zou overkomen, dan ging de uitzending toch door. Dit is mij 1 keer overkomen toen een predikant een stil gebed hield die deze tijd overschreed en ik kan je vertellen dat je dan een probleem had want inlogcodes om de controle weer over te nemen had je niet en was het bellen om weer in je programma te komen. Later loste je dit probleem op door even je microfoon open te zetten en te kuchen zodat de tijd opnieuw ging lopen.  Rianne Bok, die met het programma “Heldere Klanken” een christelijk verzoekprogramma  na ons kwam, maakte je vaak attent op wat er verkeerd ging en hoe dit op te lossen. Ze was voor mij een steun op de achtergrond.

Later toen de heer Boutkan de LOS kwam versterken veranderde er geregeld wat in de studio. De apparatuur werd gemoderniseerd ook de programmatuur op de PC veranderde. De studio werd omgegooid en het extra kamertje voor de interviews werd bij de studio getrokken. Ook het aantal presentatoren liep terug.

Later verhuisde de LOS studio naar een nieuwe locatie aan de Torplaan 4 waar meer mogelijk was en men ook dichter bij de mensen kon zijn. Tijdens de verhuizing bleek dat verschillende vrijwilligers hun handen uit de mouwen staken om de nieuwe studio gereed te maken voor gebruik.

De ploeg die het LOS blok “Uitzending voor kerken” deed voor de Protestantse Gemeente te Den Helder bestond uit 3 mensen. Dit waren de heren Nederveen, Okel en Bosschaart.

Maar aan alles komt een eind. De LOS hield op 31 december 2022 op te bestaan en gaat over in Regio Noordkop hierdoor werden een aantal regionale zenders samengevoegd en hierdoor is er voor “Zendtijd voor kerken” en “Heldere klanken” geen ruimte meer.

 

Arie Bosschaart