Piet Bommel, schapen fokken

Juni 2015
Piet Bommel, schapen fokken
Hoera het is een welgeschapen meisje geworden en haar roepnaam is Ank. Vernoemd naar een zus van Piet.
Op vrijdag 1 mei 2015 om precies te zijn om 07.10 uur zag Ank het levenslicht. Moeder Jet en dochter maken het uitstekend. Hoewel een bekend spreekwoord zegt dat als er één schaap over de dam is er meer volgen, vindt moeder Jet één handenbinder welletjes.
Voor ik verder ga, Jet is een schaap en voor de eerste keer in haar schapenbestaan moeder geworden. Wol genoeg maar dus nog niet door de wol geverfd.
Jet woont in de schuur bij Piet achter in de tuin; zij is bevallen van een lieftallig lammetje.
Geboortekaartjes zijn er niet verstuurd, maar ik ben negen dagen na de bevalling op kraamvisite geweest en toen liep kleine schoonheid Ank al dapper naast moeder Jet in de zijtuin. En zij groeit als kool! Wat wil je ook als je geen concurrentie hebt van een broertje of zusje. Knokken om een speen is niet nodig. Ank heeft het rijk alleen en kan zich bij moeder Jet bezatten.
Rugnummers
De niet alledaagse hobby van Piet begon na zijn afkeuring in 1990. Voor een bedrag van fl. 85,00 kwam Piet in het bezit van Jet met als rugnummer 1.
Van meet af aan wist Piet dat het schaap, waar hij voor ging zorgen, de naam Jet moest dragen. En die naam ging automatisch na overlijden van Jet 1 over naar het volgende schaap, alleen kreeg het steeds een ander rugnummer.
Vandaar dat nu Jet 5 in de tuin loopt, de jonge moeder van Ank.
Een schaap mag dan in de volksmond voor dom doorgaan en schaapachtig kijken, Piet denkt daar toch een tikkie anders over.
Volgzaam
Qua karakter kunnen wij mensen nog wel wat leren van een schaap, want met de kenmerken trouw, betrouwbaar, onbevangen en gehoorzaam scoort de wollige viervoeter hoge cijfers. Jet 1 hoefde bijvoorbeeld niet aangelijnd te worden als Piet met haar op stap ging, zo volgzaam was zij.
Toen hij Jet 4 na een vakantie ging ophalen bij bevriende veeboer Arie in ’t Zand, riep Piet haar vanaf vijfhonderd meter afstand. Jet die tussen een grote groep vriendinnen liep, stak haar kop omhoog en als een speer kwam zij aanrennen. Boer Arie was onder de indruk en sprakeloos. Dit had ie “ nág nooit meemáákt”.
Verknocht
Dat Piet aan zijn schaap gehecht is en zij aan hem kreeg ik al rap door. Het enthousiasme waarmee hij over zijn ‘meiden’ praat is hartverwarmend. Maar zoals gezegd, die verknochtheid is wederzijds want de huidige Jet 5 die Piet met de fles heeft groot gebracht (een zogenoemd Pot Lam) zit dan nog net niet bij Piet aan tafel of op schoot, maar dat scheelt toch bar weinig. Uren achtereen kan Piet in de tuin zitten te zitten om wat te babbelen met Jet.
De met bé’s doorspekte antwoorden van Jet zijn voor een leek niet te begrijpen, maar Piet verstaat als geen ander de taal der schapen.
Verloskundige
Bij de bevalling van Jet 5 trad Piet op als een ervaren verloskundige. Een bevriende dierenarts uit Schagen heeft hem met succes een gedegen opleiding gegeven. En al snel werd Piet voor de leeuwen, correctie, voor de schapen geworpen. De eerder genoemde Arie Slijkerman, in ’t Zand raakte gewond aan een hand en och arme, zijn 150 schapen liepen op alle dag en wat nu?
Verloskundige Piet nam zijn intrek in de stal tussen al de hoogzwangere dames.
B en B
Hij bivakkeerde er dagen en nachten. Bed en Breakfast in de schuur, maar van slapen is die dagen bar weinig terecht gekomen. Het leek wel lopendebandwerk, vertelt Piet. Maar elk ooitje of rammetje dat hij mocht helpen op de wereld te brengen ervaarde hij als een groot wonder.
Dekken
Eén keer heeft Piet een ram aan huis laten komen om één van zijn Jetten te laten dekken. Maar dat is bij die ene keer gebleven want dat gaf wat je noemt zo’n gedoe.
De ram vertoonde teveel macho gedrag en bleef zich ook zo gedragen na het dekken. Nee, dat was geen succes. Nu neemt Piet Jet voor het dekken mee in zijn Suzuki naar Arie in ’t Zand. Kan dat nou wel in een Suzuki denkt u terecht. Bij een ander wellicht niet maar bij Piet wel.
Meubelmaker
In zijn arbeidzame leven was hij meubelmaker en wat voor één, een echte vakman! Voor het transport van Jet heeft hij een prachtige uitneembare constructie gemaakt zodat Jet als een prinses de rit maakt naar de ram in ’t Zand.
En komt u wel eens in de Johannes Kapel?
En zo niet, neem dan eens een kijkje, want het stijlvolle meubilair op het liturgisch centrum is van de hand van Piet. Dus dat uitneembare appartement in de Suzuki voor Jet zit wel snor.
Rijtjeswoning
Maar een schaap in de schuur of in de tuin van een rijtjeswoning kan dat nou wel? Hebben de buren daar nou geen last van? Wordt er niet geklaagd? Ja, er is wel eens een formele klacht ingediend door een buurtbewoner. De inhoud van de klacht luidde: Het stonk er, zomers veel last van zwermen vliegen en gek werd je van het geblèr en gemekker van het schaap. En de nodige instanties kwamen bij Piet op bezoek: gemeente, politie, woningstichting en dierenbescherming. Er werd geroken en gesnoven en gesnuffeld. Eindconclusie: de klachten waren niet steekhoudend en ongegrond. Piet had zijn zaakjes dik in orde. De vooraf kritische medewerkster van de dierenbescherming dacht zich eerst nog rijk te kunnen rekenen omdat Piet tegen haar had gezegd dat zij voor elke vlieg die zij in de schuur zou aantreffen tien euro van hem zou krijgen. Nou, nou Piet wat en lef!
Toch niet want zij heeft geen stuiver verdiend. Het percentage klagende buurtbewoners is summier. Piet en zijn Jet zijn een begrip in de buurt. En het aftellen van de 145 dagen dat Jet in verwachting was werd door de buurtkinderen stipt bijgehouden. Zodra de 145 dagen afgestreept waren op de kalender, klonk de roep: Is het lammetje er al buurman? Want ja van een schapenmoeder kun je op aan. Bijna altijd op de dag af. Als het dan ook eenmaal zover is, dan wordt er heel wat afgeaaid en geknuffeld door de kinderen.
>Gebakken tong
Net als een mens kan een schaap natuurlijk ook ziek worden. Een veel voorkomend ongemak bij een schaap is bijv. ‘hoefrot’. Dat ongemak kan Piet zelf behandelen. Maar soms moet de dierenarts er aan te pas komen. Maar Piet zou Piet niet zijn als hij niet wat met de prijs kan sjacheren Een heel goed en probaat middel daarbij zijn de door Piet gebakken warme tongetjes. En wie gaat er dan niet overstag. De dierenarts in ieder geval wel.
Groeten
Als u in de buurt bent ga dan gerust eens kijken bij Piet en Jet. En natuurlijk is het nog leuker als er een dartelend bolletje wol naast moeder Jet rondbanjert. Dat u welkom bent weet ik zeker. Maar oei ik zie tot mijn spijt, dat ik een eind aan dit verslagje moet breien want het tweetal mij toegemeten pagina’s raken vol en de foto’s mogen niet ontbreken, dus stoppen geblazen. O nee even dit: Piet vroeg of ik u de groeten wilde doen en ook Jet liet al mekkerend weten het daar mee eens te zijn. Dus bij dezen, een hartelijke groet van Piet en Jet.
Rien Schelhaas